- Hvordan vælger man den rigtige bryllupsfotograf?
- 1. Research først, overvej så jeres ønsker og stil
- 2. Se mere end blot fotografens portfolio på hjemmesiden
- 3. Mød fotografen
- 4. Lav skriftlige aftaler
- 5. Overvej budgettet
- 6. Betal depositum
- 7. Book i god tid
Jeres valg af bryllupsfotograf er vigtigt. Det er en stor dag, og den kan ikke tages om, så der er mange ting, man skal overveje, inden man vælger sin fotograf.
I skal finde den fotograf, som matcher jer bedst på stil, personlighed og pris, og det gør i bedst, ved at resarche markedet - både herhjemme i Danmark og i udlandet. Når i har sporet jer ind på en stil, så overvej økonomien - I kan sagtens hyre yndlingsfotografen fra USA, hvis økonomien ikke er vigtig, men måske er der fotografer herhjemme, som kan gøre det ligeså godt.
Jeg har sammenfattet 7 punkter her, som jeg mener, man skal overveje, når man søger efter en bryllupsfotograf. Det er min hjælp til jer, som står overfor at skulle giftes.
Og husk - det er ikke alle fotografer og brudepar, som matcher. Og dygtige bryllupsfotografer er ikke dyre, de passer bare ikke ind i jeres budget.
Held og lykke i jagten på den helt rigtige fotograf til netop jer. Jeg håber, at disse råd vil gøre arbejdet lettere.
Med venlig hilsen
Louise Houmøller
Bryllupsfotograf
Gå på nettet og kig på forskellige fotografers hjemmesider, spørg venner hvilken fotograf, de har brugt. Brug netværket. Og overvej så, hvad jeres ønsker er til fotografen - bare portrætter? Heldagsfotograf? Hvilken stil tiltaler jer? Klassisk, moderne, skørt, dokumenterende/fotojournalistisk, ...?
Sørg for at se fotografens billeder fra en hel dags bryllup og vælg ikke udelukkende ud fra portfolio med de 20 bedste billeder. Det er ingen sag at tage ét godt billede på en bryllupsdag, men det er svært at tage 500 gode billeder.
Find ud af, om i passer godt sammen. Det er en stor dag, og i har brug for en fotograf, hvor i føler jer i gode hænder, og en, som “passer” ind i jeres selskab. Nogle fotografer er meget synlige, nogle dirigerer meget, andre gør ikke. Hvad passer bedst til jer. Og vær ærlige overfor fotograferne - de ved godt, at i sandsynligvis mødes med andre end ham.
Der er mange detaljer, når man taler bryllupsfotografering, som er bedst at have på skrift. Hvad er inkluderet i prisen - hvor mange billeder, hvordan får i billederne (elektronisk/print/album/...), rettigheder til billeder, transport, evt. tillæg osv. Er der aftalt depositum? Er møder og besøg på locations inkluderet osv.
Hvis I aftaler noget på telefon, så bed fotografen summere det op i en mail. Bare så i er på den sikre side.
Pris og kvalitet hænger sammen. Der findes bryllupsfotografer i alle prisklasser og kvaliteter, og som regel får man, hvad man betaler for.
Professionelle fotografer har udgifter til udstyr, løn, efteruddannelse mv. ligesom du betaler for mange års erfaring. Du er sikret høj kvalitet og professionel attitude. Ofte vil billigere alternativer være hobbyfotografer, som ikke har så meget erfaring, det samme udstyr eller den samme rutine i at fotografere bryllupper - ergo er der større risiko for at noget kan gå galt.
Og husk - fotografen har prissat sin ydelse, fordi han/hun er det værd. Fotografen er ikke for dyr, han/hun passer bare ikke til jeres budget.
Det går begge veje. Begge parter er bedre sikret mod aflysninger. Sørg også for at lave klare aftaler om, hvordan det resterende beløb skal betales - oftest betales det fulde beløb forud for dagen eller på selve dagen.
De mest efterspurgte fotografer bliver ofte booket et år eller mere før brylluppet. Hvis i har en idé om, hvilken fotograf, i kunne tænke jer, så tøv ikke for længe - især ikke, hvis i skal giftes på nogle af de store bryllupsdage i juli/august måned.
Hvis i venter, er det ikke sikkert, i kan finde en ledig fotograf, som opfylder både jeres ønsker til stil og pris. Og det er også rart at få nogle ting på plads i god tid, så man kan koncentrere sig om alle de andre ting, som ligger i at planlægge et bryllup.